Sachrův hřeben – naleziště chryzokolů

Žádný znalec drahých kamenů nejsem, když mě ale nejstarší potomek loni o dovolené v Rokytnici nad Jizerou vytáhl dobývat chryzokoly, neodolal jsem. Na místním Sachrově kopci místní už ve středověku těžili stříbro, měď a olovo. Jako památka na jejich dřinu tu ve svahu zůstaly malé haldy plné hlušiny.

Postupně tyto haldy zarostly stromy a připomínají tak spíš remízky či větrolamy, které oddělují místní horské louky. Když ale pod vzrostlými stromy hrábnete do země, máte stejně jako středověcí hledači pokladů velkou šanci najít zeleně až tyrkysově zbarvené polodrahokamy – chryzokoly.

Tedy, dá se tu toho najít mnohem víc, my ale neměli na další drahé kameny štěstí. Nádherné chryzokoly ale bohatě stačily – přiznám se, že jsem na místě propadl doslova chryzokolové horečce… a od té doby chápu Jacka Londona a prospektory. Chryzokol ve mně probudil lásku k šutrům.

Kudy se k nalezišti chyryzokolů v Rokytnici dostat?

Na Sachrův hřeben vede z Rokytnice hodně cest. A všechny jsou dost do kopce, jako ostatně skoro všechny cesty v Krkonoších. Já doporučím vyjít z rokytického náměstí po žluté směrem na Horní ves. Pak dál na rozcestí Pod Stráží, kde se dáte doleva. Dojdete k přístřešku Sachrův hřeben (vedle něj bývá pojízdné občerstvení) a dáte se po červené.

Když po pár stovkách metrů uvidíte remízky rozdělující louku, jste na místě. V každém z remízků je naleziště chryzokolů, nejvíce jich je asi v tom posledním, ve kterém si místní příznivci motorek udělali terénní okruh.

Najít chryzokoly nedá velkou práci, stačí se sklonit k zemi, hrábnout do suti a nejspíše něco objevíte hned na první pokus. My se na místo vydali dvakrát, dvakrát jsme slavili úspěch.