Smírčí kříž u Borkovic

Tedy smírčí… znalci problematiky smírčích křížů ho mezi smírčí kříže řadí jen neochotně, spíš se o něm vyjadřují jako o jednom z několika zachovaných kamenných jetelových křížů na našem území. Náš názor? Popravdě, v tomto případě se názor pro nedostatek dochovaných historických pramenů hledá jen těžko. Ale přijměme obecně přijímaný fakt, že se skutečně jedná o smírčí kříž.

Foto: Archiv autora

A i kdyby nebyl, místo nedaleko Borkovic rozhodně stojí za návštěvu. Borkovický kříž totiž vypadá mimořádně v každém ročním období. Ráno i večer. Pod sněhem i za deště. Až ho uvidíte na vlastní oči, jistě si na tato slova vzpomenete. Na výšku má jetelový kříž u Borkovic 105 cm, na šířku svými rameny zabírá rovný metr. Tloušťka kamene? Osmnáct centimetrů. Přehlédnout ho nejde.

Okolnosti, za kterých byl jetelový kamenný kříž u Borkovic postaven, nejsou dnes známé. Známá je ale jeho minulost nedávná. Dlouho stál bez povšimnutí zakrytý náletovými dřevinami, měl uražené jedno z ramen, na čas se snad dokonce ztratil. Péčí obce Borkovice byl před několika lety opraven, vrácen na místo, kde stál celá staletí… a zabetonován, aby unikl zájmu nenechavců.

Kde kamenný kříž u Borkovic stojí a jak se k němu dostanete?

Vzácná historická památka stojí několik metrů od silnice z Veselí nad Lužnicí a Žíšova do Borkovic. Pokud pojedete na kole nebo autem, zastavte u mostku přes Blatskou stoku kousek před Borkovicemi, kříž najdete ve směru od Veselí vlevo přibližně pět metrů od silnice.

Foto: Archiv autora
Foto: Archiv autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *