Bludný kámen Milenec plní přání. Ze Soběslavi u něj budete za chvíli

Nadějská rybniční soustava je rájem ptáků. Z archivu autora.

Naděje, Láska, Dobrá vůle, Skutek… Nedaleko Vlkova v jižních Čechách na Soběslavsku, je soustava několika rybníků se jmény jak z červené knihovny. Nadějská rybniční soustava – tak zní její oficiální název. Tvoří ji rybníky Naděje, Láska, Víra, Skutek, Dobrá vůle, Rod… a dalších deset vodních ploch, které patří na Třeboňsku k nejpřitažlivějším. Na podzim můžete na Rodu potkat i 200 labutí najednou, v létě tu pokřikují rackové, doma tu jsou různé druhy kachen, volavek i orel mořský.

Nadějskou rybniční soustavu založil Jakub Krčín, některé rybníky byly vysušeny, aby byly zase obnoveny… Rod byl v roce 1990 vyhlášený přírodní rezervací. Na hrázích rybníků rostou staleté duby, místo je ideální pro pěší nebo cyklovýlet. My doma máme oblíbený okruh z Vlkova od nádraží po červené kolem rybníka Krajina na hráz Naděje, pak po zelené po hrázi mezi Nadějí a Rodem k její křižovatce se žlutou. A po žluté zpátky do Vlkova k nádraží.

Hezký výšlap je také od nádraží z Frahelže. Po zelené dojdete lužním lesem opět na hráz Naděje, tady se dejte doprava po červené do Klece. Na kraji obce se pak dejte doleva a po úzké silničce dojdete opět k zelené, po které se vrátíte zpátky do Frahelže. Nezapomeňte se projít po hrázích mezi rybníky – mít po jedné straně Lásku a po druhé Naději… má to něco do sebe.

Kámen Milenec vám splní jakékoli přání. Z archivu autora.

A teď už slibovaný Milenec. V jeho případě nejde o rybník. Milenec je velký kámen, bludný balvan, který najdete na severní straně rybníku Měkký. Podle pověsti má kouzelnou moc – když se na něj postavíte a budete si přát, aby se splnilo vaše nejtajnější přání, stane se tak.

Podle pověsti pomohl Milenec otěhotnět ženě hajného

Podle ní kolem kamene chodila žena hajného, která nemohla otěhotnět, k bábě bylinářce, která jí měla k miminku pomoci. Pomohl jí ale prý někdo jiný – mladý baštýř, který na kameni u rybníka odpočíval po práci. Jak jeho pomoc vypadala, si jistě dokážete představit. A od té doby má kámen Milenec svoji moc. Mimochodem, už jeho tvar připomínající lůžko s opěradlem, naznačuje mnohé.

Je Milenec pravým bludným kamenem?

Bylo by to hezké, ale není. Bludné kameny jako pozůstatek pevninského ledovce na našem území najdete pouze na místech, kam tento ledovec v poslední době ledové dosáhl – v Čechách ve Šluknovském a Frýdlantském výběžku, na Moravě hlavně na Ostravsku. Největší bludný kámen v tuzemsku byl vykopán v Ostravě-Kunčicích a má úctyhodných 18 tun.

Milenec je už na pohled mnohem menší a na svoje místo se dostal… z nějakého jiného důvodu. Zajímavý je ale určitě. Schválně, až se dostanete k Nadějské rybniční soustavě, zastavte se u něj a zkuste jeho sílu.

Najdete ho snadno. Vydejte se silničkou z Klece mezi rybníky k severu (viz trasa z Frahelže v jednom z předchozích odstavců) a na konci rybníka Měkký se dejte vyšlapanou cestou doleva. Po pár desítkách metrech dojdete na místo. Už víte, co si budete přát?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *