Smírčí kámen Český Rudolec

V Českém Rudolci je k toho vidění poměrně dost. Většinu z místních památek přitom řadím mezi ty „více známé“. Pozoruhodný zámek, který připomíná zámek v Hluboké nad Vltavou.

Místní mu neřeknou jinak než Malá Hluboká a dnes je vyhledáván hlavně proto, že… je naprosto v dezolátním stavu. Pěkná je budova renesančního pivovaru (číslo popisné 77). A u kostela narazíte na čtyři lípy staré 350 let.

V Českém Rudolci, lépe řečeno, malý kousek severně od něj, najdete ale i pamětníka starého neštěstí či zločinu. U silnice směrem na Markvarec totiž stojí křížový kámen (nebo chcete-li smírčí kámen či smírčí kříž).

Mezi smírčími kameny patří k těm větším. Kamenná deska má metr na výšku a půl metru na šířku, tloušťka kamene je 21 cm. Na přední straně uvidíte poměrně zachovaný reliéf latinského kříže s rozšířenou nohou. Proč byl tento smírčí kříž vztyčen, to dnes už nevíme. Neznáme ani jeho stáří, pár staletí ale jistě má.

Ptáte se, jestli rudolecký smírčí kámen stojí na původním místě? Kdysi byl umístěn na severním okraji obce, patrně někde v místech, která už zabrala výstavba rodinných domů. Poté jej místní uložily na faru, od roku 2014 stál na trávníku před obecním úřadem. Dnes stojí mimo obec u silnice na Markvarec.

Kde přesně smírčí kámen v Českém Rudolci najdete?

Nejlépe dostupný je autem. Vyjeďte z Českého Rudolce severním směrem po silnici číslo 409, u sloupu s Pannou Marií odbočte doprava a po cca kilometru kámen uvidíte. Stojí vlevo od silnice, nejde přehlédnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *