Česká Sahara aneb písečný přesyp u Vlkova

Foto: Archiv autora

Sahara, Kalahari, Gobi, ani Chihuahua to sice nejsou, i tak má písečný přesyp u Vlkova svoje kouzlo. Člověk se v mžiku zasní a přenese se časem do časů poslední doby ledové, kdy tato „minipoušť“ o ploše necelého hektaru nedaleko Veselí nad Lužnicí na jižní hranici Soběslavska pravděpodobně vznikla.

Někteří odborníci posouvají vznik vlkovského přesypu trochu víc do minulosti. Přesněji o pár milionů let, na konec pleistocénu (tj. do čtvrtohor). Kdo má pravdu? Nechme odbornou polemiku vědcům a vydejme se přímo na místo – vlkovský písečný přesyp je mimořádně zajímavá přírodní památka, k níž se vyplatí vypravit se několikrát ročně. V každém ročním období tam totiž najdete spoustu zajímavého. Byť oficiálně je vstup na přesyp zakázán.

Žádné zákazové značky u přesypu ale nejsou. Člověk, který má rád přírodu, je samozřejmě nepotřebuje, na duně se chová ohleduplně ke všemu živému i neživému, co potká. A potká toho hodně. K tomu nejzajímavějšímu, co na vlkovském přesypu najdete, jsou vzácné druhy suchomilných rostlin. Na dosud otevřených písčitých plochách roste paličkovec šedavý (viz fotografie), hned zjara vykvétá kolenec Morisonův. K vidění jsou kostřavy vláskovitá i drsnolistá.

I fauna je na přesypu zajímavá. Na jaře tu potkáte kolonie velké samotářské včely Andrena vaga, žijí zde pískomilné druhy motýlů, kutilky a hrabalky, v navátých píscích probíhá vývoj larvy vzácného listokaza Anisoplila villosa. A pokud máte rádi pavouky, možná potkáte  slíďáka Arctosa perita. Na necelý hektar je toho docela dost, že?

Foto: Archiv autora

Kudy se k písečnému přesypu u Vlkova dostanete?

Je jednou ze zastávek naučné stezky Veselské pískovny, k české Sahaře se dostanete z malého parkoviště ve Vlkově, lepší je ale spojit výpravu sem s procházkou kolem největší z veselských pískoven. Začít můžete třeba hned u kempu.

Snad ještě doplňme že v okolí Vlkova jsou i další místa, kde najdete jinde nevídanou flóru a faunu. Na Kozím vršku na severním konci obce Vlkov za železniční tratí bývala velká kolonie konikleců jarních. Dnes na malé rulové roste několik trsů těchto převzácných jarních rostlin, ideálním časem na výpravu k nim je březen až duben.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *