Rozhledna Štěpánka

Jedna z nejstarších a jedna z nejkrásnějších. Tahle dvě nej se pojí s novogotickou rozhlednou Štěpánka na vrchu Hvězda nad obcí Příchovice v západních Krkonoších. Že patří k nejkrásnějším, mohu potvrdit.

Když vystoupáte poslední desítky metrů lesní cestou a otevře se před vámi nevelká plošina kolem vrcholu, ocitnete se jako v pohádce. Štěpánka je zkrátka až pohádkově krásná.

Historie Štěpánky? Jejímu staviteli předpověděla cikánka smrt…

Měl zemřít do měsíce poté, co bude rozhledna dostavěna. Věštba se splnila. Měsíc poté, co byla stavba Štěpánky dokončena, kníže Karel Rohan, který stavbu inicioval a financoval, zemřel. Dlužno dodat, že mu bylo před devadesát let, věštba tak nejspíše neměla na jeho skon ani ten nejmenší vliv.

Přesto se v kraji dodnes traduje, že kvůli věštbě kníže Rohan dostavbu Štěpánky neustále oddaloval. Pokud ano, vedl si dobře – stavba totiž započala už v roce 1847, přičemž slavnostního otevření se Štěpánka dočkala až 14. srpna 1892. Výstavba 24 metrů vysoké rozhledny tak trvala téměř půlstoletí.

Skutečný důvod toho, že Štěpánka na svoje otevření čekala téměř 50 let, je ale jinde. Karel Rohan ji plánoval postavit při příležitosti návštěvy zemského správce arcivévody Štěpána na jeho panstvích. Štěpán se vydal i na vrch Hvězda… a krátce na to kníže Rohan rozhodl o stavbě rozhledy na jeho počest – ostatně i jméno Stephanshöhe, které měla nová rozhledna nést, na arcivévodu odkazovala. Stephanshöhe znamená česky „Štěpánova vyhlídka“ či „Štěpánova výšina“.

Do výšky přibližně šesti metrů stavba rozhledny probíhala dle plánu. Po roce se ale všechny práce zastavily – arcivévoda Štěpán byl už dávno pryč, nadšení knížete Rohana pro rozhlednu opadlo. Teprve v roce 1888 odkoupila za 400 zlatých rozestavěnou Štěpánku obec Příchovice a péčí německého horského spolku byla rozhledna během čtyř let dokončena.

Ihned od svého otevření se Stephanshöhe těšila velkému zájmu návštěvníků. A těší se mu dodnes. A původ jména Štěpánka? Vím, bylo by hezké, kdyby Karel Rohan pojmenoval rozhlednu například po nějaké ze svých lásek, skutečnost je ale mnohem prozaičtější. Konec monarchie v roce 1918 znamenal i konec místních názvů, které by mohly monarchii nějak připomínat. Ze Štěpánovy vyhlídky se stala Štěpánka.

Co všechno ze Štěpánky uvidíte?

Za jasného počasí uvidíte nejen blízké Krkonoše a Jizerské hory, výhled je i na Bezděz či Lužické hory. Štěpánka je rozhledna i pro ty, kdo trpí závratí (patřím mezi ně), pouze se připravte na to, že čím budete ve věži výš, tím užší bude i schodiště. Samotná zděná vyhlídka s otvíratelnými okny je maličká, vejde se do ní pár lidí, pocity stísněnosti tu nejsou ničím výjimečným. Ale výhledy vše vynahradí.

Kudy se k rozhledně Štěpánka dostanete?

Pokud pojedete autem, zaparkujte na kraji Příchovic na velkém záchytném parkovišti (placené, levné, dá se platit i kartou) a vydejte se do centra obce. Tady se napojte na modrou turistickou značku… a pak už nemůžete minout – cesta vás povede pořád do kopce. Občerstvení najdete ještě v obci, pak v horské chatě Hvězda, pivo, limču nebo klobásu a suvenýry pak pořídíte i nahoře u Štěpánky.

Poprosím vás, buďte v okolí Štěpánky ohleduplní k přírodě – celý vrch Hvězda je součástí Krkonošského národního parku.

P. S. Hned vedle rozhledny stojí maltézský kříž s pohnutou historií (zpracuji samostatně), dole v lese je několik řopíků. V jednom z nich má expozici prvorepublikových opevnění starý pán s velkým zapálením pro věc. Na mapě hledejte Expozice lehkého opevnění Na Pomezí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *