Smírčí kříž v Bernarticích

Možná už i vy jste na ně při cestách po Česku narazili? Smírčích křížů a křížových kamenů je po naší zemi na několik tisíc. Připomínají dávno zapomenuté zločiny a také snahu o jejich odčinění. Většina z nich už svoje tajemství nikdy neprozradí… Smírčí smlouvy, které se k jejich vzniku vážou, byly ztraceny nebo se rozpadly na prach.

Právě k takovým patří i smírčí kříž v Bernarticích v okrese Písek. O jeho historii se neví zhola nic, v lokalitě zvané „V lomu“ ale stojí jistě několik století. Vydejte se k němu a budete na něj dlouho vzpomínat. Tak jako já. Metr vysoký kámen stojí hned vedle velkého dubu a notně se na něm podepsal zub času.

Kdysi stál jistě rovně, teď přepadává dozadu. Jedno z jeho ramen je kratší než druhé, při bližším ohledání je zřejmé, že bylo poškozeno za použití síly. Jestli byl na kameni nějaký nápis či reliéf, není dnes už čitelný. Kříž je zajímavý i ne právě typickým „vyrůstáním“ z půlkulatého podstavce.

Proč tento křížový kámen stojí právě na tomto místě a od kdy, není známo. I tak patří k nejzajímavějším smírčím kamenům, které jsem zatím viděl.

Kudy se k smírčímu kameni v Bernarticích nejsnáze dostanete?

Kámen najdete v jihočeských Bernarticích, poměrně velké obci, přes kterou vede silnice druhé třídy číslo 29 z Písku do Tábora. Po té dojeďte do centra obce, kde odbočte na silnici číslo 105. Z té cca 300 metrech odbočte k čističce odpadních vod nebo ke sběrnému dvoru. Smírčí kříž stojí nedaleko obou u cesty vedoucí do polí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *