Smírčí kříž v Ratiboři

Smírčí kříže jsou různé. Z některých zbyly napůl zvětralé kameny, které před staletími postavenou pamětihodnost už připomínají jen málo. Jiné jsou dodnes zachovalé a pro svoji mohutnost a tajemné vzezření působí jako magnet na každého, kdo rád putuje časem a hledá staré příběhy. Smírčí kříž v Ratiboři v píseckém okrese patří mezi ty druhé.

Podle legendy kříž připomíná smrt vojáka a krejčího

Žulový kámen stojí na jihovýchodním konci obce, na místě, kde ze silnice vedoucí obcí odbočuje nevyasfaltovaná cesta. Zda je možné ho přehlédnout? Jen těžko. Ratibořský smírčí kámen je 157 cm vysoký, jeho ramena mají na šířku 72 cm.

Výzdoba kříže? V horní části je zahloubený obrys meče, v dolní je reliéf rozevřených nůžek. Bohužel, já při svých návštěvách neviděl ani jedno – přestože je kámen zachovalý, reliéfy jsou rozpoznatelné jen velmi špatně.

Zda je se smírčím kamenem v Ratiboři spojená nějaká legenda? Vypráví se, že při pouťové zábavě, která se konala v jedné z místních chalup, protože hospoda v Ratiboři nebyla, došlo k hádce o dívku. Hádka rychle přešla v souboj, po kterém zůstaly na místě dva mrtví.

Voják a krejčí – proto i symboly meče a nůžek na kříži. Zda je příběh pravdivý? Možná ano, možná jde skutečně jen o legendu. Dnes už není ani známo, kdy mělo k této tragédii dojít.

Kudy se ke smírčímu kříži v Ratiboři nejsnáze dostanete?

Kámen je velmi dobře dostupný autem. Pokud pojedete od Chyšek, narazíte na něj na samém konci obce směrem na Branišovice. Stojí vpravo od silnice. Pokud se do Ratiboře vydáte z Milevska, projeďte už zmíněnými Branišovicemi – na smírčí kámen narazíte hned po příjezdu do Ratiboře. Tentokrát jej budete mít po levé straně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *