Nacistická továrna Rolava-Sauersack

V hlubokých lesích Krušných hor, v blízkosti obce Přebuz, se nachází tajemné a chátrající pozůstatky bývalé nacistické továrny Rolava (německy Sauersack), která je tichým svědkem jedné z temných kapitol evropských dějin. Opuštěný komplex, zahalený mlhou a stínem času, přitahuje pozornost jako málokteré místo v okolí.

Pojďte, vydejte se společně s námi na putování časem do doby, kdy se svět proměnil v místo nehostinné pro život – do dob druhé světové války.

Historie a současnost nacistické továrny Rolava-Sauersack?

Cín, strategický kov pro výrobu zbraní, byl během války nesmírně důležitý, a továrna Rolava byla součástí širšího plánu na zabezpečení surovin pro německý válečný průmysl. V Rolavě nacisté zahájili těžbu cínové rudy v roce 1940 ve dvou šachtách – první (hluboká 120 metrů) byla přímo v areálu zahrnujícím továrnu a tábor vězňů, kteří v cínovém dole pracovali. Druhá byla o kilometr dál, byla hluboká 175 metrů. Obě jámy byly propojené chodbami, které nakonec dosáhly délky až 14 kilometrů.

V roce 1943 byla zprovozněna továrna, ve které se z cínové rudy získával cín – právě skelet této továrny tvoří dnešní ruiny, které lákají k návštěvě svojí už jen svými rozměry. V továrně byli nuceni pracovat váleční zajatci, především Francouzi a Rusové. Bylo jich kolem 500, v dole a továrně vedle nich pracovaly ještě přibližně 200 civilních zaměstnanců.

Po skončení války byla továrna postupně opuštěna a ponechána napospas času. Její budovy, včetně továrních hal a ubytoven pro dělníky, se staly symbolem industriálního kolosu, který se rozpadá před očima. Místo si však zachovává svou mystickou atmosféru, která k sobě láká nejen historiky, ale i umělce.

Nacistická továrna Sauersack se stala známou také díky českému seriálu Rapl, který se natáčel v roce 2016 a byl uveden Českou televizí. Tento kriminální seriál, v hlavní roli s Hynkem Čermákem, využil industriální prostředí továrny jako kulisu pro několik dramatických scén.

Kudy se k nacistické továrně Rolava-Sauersack dostanete?

Nejsnáze autem (v létě třeba na kole), a to z Přebuze v Krušných horách. Úzká silnice vede lesem, v zimě bude asi těžko sjízdná, ideální je místo navštívit v létě. Parkování? Zaparkujete přímo před areálem bývalé továrny, nezpevněná plocha sloužící jako parkoviště je docela velká, je tu vybudován i dřevěný turistický přístřešek. Odtud se k továrně dostanete už pěšky po zarostlé silničce – v cíli budete po několika desítkách metrů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *