Kaple Panny Marie (Matky Terezy z Kalkaty) v Rokytnici nad Jizerou

Na hranici mezi Jizerskými horami a Krkonošemi je půvabné horské městečko Rokytnice nad Jizerou. A nad ním, na úbočí Kostelního kopce, najdete stejně půvabnou kapli Matky Terezy z Kalkaty… nebo kapli Panny Marie? Správně jsou obě jména. Panně Marii zasvětili kapli v minulosti, Matce Tereze v roce 2011, kdy ji rokytničtí po kompletní rekonstrukci 2. října otevřeli podruhé. V textu budu používat jméno první, už proto, že je zažitější.

Rokytničtí na místě kaple původně plánovali nové náměstí

Podle dostupných a notně kusých informací stojí kaple Panny Marie pod Kostelním vrchem pravděpodobně od roku 1768, kdy ji místní vybudovali na místě původní kapličky dřevěné (ta tu stála od roku 1724). Původně místní plánovali, že na místě kaple postaví nový kostel a založí nové rokytnické náměstí. To se ale nakonec rozhodli vybudovat jinde.

My si kapli pod Kostelním vrchem vybrali jako cíl jedné z našich výprav během dovolené, kterou jsme v Rokytnici strávili v roce 2021. Bydleli jsme v soukromí nedaleko městské části Berlín, cestou lesem kolem přírodního divadla a pak přes louku jsme se ke kapličce a nově vysázené aleji dostali za necelých dvacet minut. Dlužno říct, že za tuhle krátkou dobu jsme doputovali o několik století zpátky – kapli hodnotím jako velmi zdařilý doklad pozdně barokní architektury. A velmi zdařile zrekonstruovaný, nesmím zapomenout dodat.

Ke kapli vás zavede poznávací okruh Okolo Rokytnice

Vy se ke kapli můžete vydat klidně z centra Rokytnice, je jednou ze zastávek poznávacího okruhu Okolo Rokytnice. A když budete mít chuť, můžete se pak (jako my) vydat po zelené turistické značce přes Studenov a Rýžoviště k Mumlavskému vodopádu. Poměrně náročný výlet znamená ujít kolem 19 km a nastoupat kolem 1 000 výškových metrů. Výšlap Kostelní cestou přes hřeben Čertovy hory a pak zpátky z harrachovského Rýžoviště si ale užijete i s dětmi. A to, i když nahoře bude skoro k nule, a celou cestu zpátky bude liják.

Nejkrásnější je rokytnická kaple Panny Marie od vysílače nad přírodním divadlem – právě odtud jsem fotil kapličku já. V pozadí jsou Lysá hora a Kotel, dvě výrazné krkonošské hory. Lokalita je (zatím) nezastavěná a celkově nepoškozená optickým smogem.

Pro nás je kaple Panny Marie pod Kostelním vrchem místem, které si budeme dlouho pamatovat. A rádi se sem znovu vypravíme, až budeme poblíž. Třeba se jen posadit vedle starých zdí a chvíli nasávat atmosféru, která z místa vyzařuje. Vám doporučuji to samé. Na mnoho turistů nenarazíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *