Římský most u Malíkovského rybníka

Kamenný most římského typu, který se klene přes potok Řečička u Malíkovského rybníka, jsem poprvé navštívil v listopadu 2021. Dřív jsem ho neznal. Není v žádných turistických průvodcích, nevede k němu žádná značená cesta. Navštěvují ho většinou jen místní a ti jsou rádi, když k němu nepochodují zástupy turistů.

Ani já neprozradím přesnou lokaci, ale každý, kdo aspoň trochu umí používat internet, si ji snadno vyhledá. Už vidíte na mapě, kam se vydat? Výborně, jen vás poprosím, chovejte se na místě ohleduplně – most dostal za poslední rok dost zabrat, kus oblouku se někdy na podzim odloupl a zřítil do potoka. Na fotografiích je to ta část vpravo.

Stejné poškození most postihlo dříve i z druhé strany – tam jej betonovou plombou památkáři už vyspravili. Most byl opravován snad již v padesátých letech, tato oprava mu podle informací pamětníků spíš uškodila, než pomohla.

Malíkovský most byl podle Památkového katalogu postaven někdy v 18. století, na evideční kartě kulturní památky se uvádí století osmnácté. Místní jím přemostili potok Řečička, který vytéká z Malíkovského rybníka. Byl součástí staré silnice z Horní Pěny do Jindřichova Hradce. Stavebníci jej konstruovali jako jednoobloukový, zdivo je kamenné, z lomového kamene na vápennou maltu. Kameny pod náspem vozovky jsou ploché a silné.

Památkově chráněný je můstek u Malíkovského rybníka od roku 1912, kdy byla zrušena silnice, která po něm vedla. Od 3. května roku 1958 je most chráněnou kulturní památkou. Zaslouží si tak přinejmenším trochu úcty, když ho najdete.

Nejkrásnější pohled na římský most u Malíkovského potoka je ze západu, kde se dá sejít na břeh potoka vyšlapanou cestičkou. Pokud najdete na internetu fotky mostu, jsou právě odtud.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *