Trojmezí Čechy – Dolní Rakousko – Horní Rakousko

Trojmezných hraničních kamenů má Česká republika hned několik – na místech, kde se setkávají její hranice s hranicemi dalších dvou sousedů. Na Šumavě je trojmezní kámen Česko – Rakousko – Německo nedaleko Trojmezné hory na turisticky frekventované hřebenovce z Třístoličníku na Plechý.

U Hrádku nad Nisou najdete trojmezí Česko – Německo – Polsko. U Hrčavy v okrese Frýdek-Místek Česko – Slovensko – Polsko. A konečně poslední mezistátní trojmezí Česka objevíte v okrese Břeclav, na soutoku řek Moravy a Dyje. Tady se střetávají hranice Česka, Slovenska a Rakouska.

Trojmezí, která vám představím, dnes už neexistuje. Územní celky, které oddělovalo, zanikly s koncem Rakouska-Uherska. Místo, kde dodnes stojí barokní hraniční sloup, má ale tak výrazné genius loci, že by byla velká škoda nechat ho bez povšimnutí.

O kterém místě je řeč? O trojmezí, které odedávna oddělovalo tři historické země v rámci habsburské monarchie – Čechy, Dolní Rakousko a Horní Rakousko. Barokní trojmezný sloup tu stojí od roku 1661. I dnes vypadá jako nový. Není divu – rakouská strana se o něj stará s náležitou péčí.

Trojmezí Čech, Horních a Dolních Rakous projděte pořádně

Je totiž zajímavé nejen barokním hraničním sloupem. Hřeben tvořený horami Kamenec, který je nejvyšším vrcholem Novohradských hor v Česku, a Sepplberg je součástí hlavního evropského rozvodí Labe – Dunaj. Pod Kamencem můžete navštívit rozvaliny kdysi hojně navštěvovaného hostince, o další kus dál jsou už jen smutné zbytky osad Pavlína a Šance.

Jak hostinec, tak Pavlína i Šance (a další osady v okolí) zanikly po roce 1948, kdy se ocitly na samé hranici mezi komunistickým režimem Československa a Rakouskem a jako takové byly veřejnosti nepřístupné. Vesničky byly pobořeny, obyvatelstvo vystěhováno, pozemky zalesněny. Do hraničního pásma pak nevkročila noha běžného turisty až do roku 1990.

Kudy se k hraničnímu sloupu nejsnáze dostanete?

Z české strany doporučím jako nejlepší výchozí bod obnovenou vesničku Pohoří na Šumavě, která prý svoje jméno dostala po rozpadu monarchie omylem. Leží totiž v srdci Novohradských hor.

Odtud se vydejte po zelené turistické značce, vystoupejte na Kamenec, sejděte k hranici a projděte dvířky v plotě, který tvoří hranici republiky (a hlavně místní obory). Jste na rakouské straně? Vyjděte po turistické magistrále směrem k východu a po přibližně 1,6 km budete na místě. Minout nemůžete, barokní sloup je přímo na trase.

Kratší cesta? Vyjděte opět v Pohoří, opět následujte zelenou turistickou značku, z ní ale přibližně po kilometru odbočte na neznačenou lesní cestu. Ta vás dovede ke státní hranici. Tady ale hraniční sloup ještě nehledejte. Pokračujte dál na jih, je třeba ještě cca 100 metrů projít Rakouskem, které se tady zakusuje do českého území. Teprve u druhé cedule „Státní hranice“ budete na místě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *