Památník Tomáše Štítného

Tomáš Štítný ze Štítného bývá někdy označování za „nejstaršího klasika české odborné prózy“. Právem. Byl to totiž on, kdo jako první v našich zemích začal psát ryze česky.

A to i knihy o náboženské tématice, které se za jeho života (přelom 14.-15. století) v Čechách psaly latinsky. Tomáš Štítný je taktéž výraznou osobností české rané reformace a jedním z předchůdců Jana Husa.

Památek za tohoto významného myslitele objevíte po Česku hodně. Jeho jméno spatříte na jedné z tabulek se jmény pod okny Národního muzea. Svůj pomník má v Olomouci v parčíku u Fakultní nemocnice. V panteonu Národního muzea je umístěna jeho busta.

Památník, který připomíná rodiště Tomáše Štítného ze Štítného je ale jen jeden. A najdete ho… ano, v obci Štítné. Ta je nedaleko Žirovnice, cestou do Nové Včelnice. Na místě, kde stála tvrz, ve které se narodil a dlouho žil, můžete navštívit upravený parčík s kašnou, po krátkých schodech se pak dostanete k samotnému pomníku.

Ten byl vybudován v roce 1901. Mimochodem, víte, že se na rodné tvrzi Tomáše Štítného nějaký čas skrýval i Mistr Jan Hus?

Jak se k památníku Tomáše Štítného dostanete?

Vesnička, ve které žije kolem 130 stálých obyvatel, je přibližně v půli cesty ze Žirovnice do Nové Včelnice. Parčík s kašnou a památníkem najdete hned u hlavní silnice vedoucí obcí, zastavte u kaple v barokním stylu a nemůžete minout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *