Hrob francouzských vojáků u Nové Včelnice

Mezi městečky Žirovnicí a Novou Včelnicí, na hranici mezi Jihočeským krajem a Vysočinou, stojí u lesa zvaného „V Koncích“ poblíž silnice už z dálky viditelný kříž. Možná si řeknete, že podobných křížů je všude spousta. Tento je ale jiný. Označuje totiž místo, kde je pochováno na tisíc napoleonských vojáků.

Přemýšlíte, jestli Napoleonova armáda v okolí svedla některou ze svých bitev? Nesvedla. Pohřbené ostatky patří vojákům, kteří zemřeli v letech 1813-1814 v lazaretu v Novém Etinku. Tedy v současné Nové Včelnici. Lazaret se nacházel v prostorách zámku a vojáci tady umírali na zranění z ruského tažení.

Mnozí podlehli omrzlinám, největší část zemřela na choleru, úplavici a tyfus. Ty je kosily po desítkách denně. Na dřevených kárách je pak zřízenci vozily na pohřebiště nad obcí, hroby označovaly jednoduché dřevěné kříže. Zajímají vás jména zemřelých? Všechna najdete v dnes on-line dostupných matrikách umístěných v oblastním archivu v Třeboni.

Pamětní kříž, či spíše pomník, byl postaven v roce 1860 rodinou Ignáce Králky, který louku „V Koncích“ dostal za dobrou službu od kamenického barona Jana Jindřicha.

Jak se k pamětnímu kříži dostanete?

Vydejte se autem (či pěšky nebo na kole) z Nové Včelnice po silnici k vesničce Štítné. Cestou minete židovský hřbitov, alej vzrostlých stromů a nakonec dojedete k lesu a cedulím, které oddělují Jihočeský kraj od kraje Vysočina.

A tady, vpravo přibližně třicet metrů od silnice kříž stojí. Jeho okolí je dodnes udržováno jako louka, pozemky kolem něj se orají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *