Smírčí kříž Lipice

Vysočina je krajem smírčím kamenům a křížům zaslíbeným. Tak třeba v okrese Pelhřimov jich najdete kolem šedesáti. Jeden stojí i na návsi v Lipici, malé vísce severozápadně od Pelhřimova, jíž trvale obývá kolem sedmi desítek obyvatel.

Smírčí kříž stojí na návsi v těsné blízkosti kaple sv. Jana Nepomuckého. Místo je oploceno, ke kameni se ale dostanete snadno – stačí otevřít dřevěná vrátka, vyjít pár kamenných schodů a jste u něj.

Příběh lipického smírčího kříže?

Ač v případě smírčích křížů není nikdy nic jasné, protože se jen výjimečně zachovala smírčí smlouva s nimi související, tady historii známe. Podle místní tradice připomíná smrt pekaře Václava Kafky. Toho kamenem zabil řezník před domem čp. 13 poté, co se poprali na tancovačce ve statku u Obrachtů.

Jestli to tak skutečně bylo? Těžko říct. Předměty, které jsou na kameni vyobrazeny (sekyra, kámen a nůž) ale napovídají, že se vše mohlo opravdu odehrát podle legendy. To vše podporuje dnes už nečitelný (alespoň pro mne) nápis „zabit kamenem“. P. S. JIná verze říká, že nebyl zabit pekař, ale řezník. Přesnějí řečeno, řeznický tovaryš. Co se víc líbí vám?

Původně stál více jak metr vysoký a přes sedmdesát centimetrů široký kámen s reliéfem jetelového kříže na návsi na břehu místního rybníka. Jeho dnešní stanoviště je jen o několik desítek metrů dál.

Jak se ke smírčímu kříži v Lipici u Pelhřimova dostanete?

Nejsnáze autem. Vyjeďte po silnici číslo 19 na Čížkov, u Chodče odbočte doprava, za dalších 1,5 km budete na místě. Kříž stojí prakticky uprostřed obce, zaparkovat můžete prakticky kdekoli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *