Malá Hluboká. Zámek Český Rudolec

Kam strčí dělnická třída nos, tam to dopadne takhle. Zámek v Českém Rudolci, či spíše jeho ruiny, sloužil po únoru 1948 státnímu statku. Pak na něm hospodařilo JZD Chýně, kterému se přezdívalo české Slušovice… výsledek vidíte na fotografii. A to se zámku ve stylu anglické tudorovské gotiky před válkou přezdívalo Malá Hluboká podle podobnosti se zámkem v Hluboké nad Vltavou.

Nějaký čas to vypadalo, že se architektonický skvost v romantickém prostředí České Kanady dočká důstojné opravy. Investor střídal investora, všechny plány ale zůstaly nakonec jen na papíře.

Zatím poslední investor (společnost Malá Hluboká a .s.) opravil v letech 2014-2016 věž… a vypadá to, že se spokojí jen s hosty, kteří se osvěží v jeho restauraci a penzionu naproti chátrajícímu zámku. Ale třeba společnosti Malá Hluboká a. s. křivdím a stane se zázrak.

Víte, že v zámeckém parku v Českému Rudolci byl vypěstový první ananas v Evropě?

Stalo se tak v jednom ze skleníků snad v roce 1720. V té době na místě dnešní Malé Hluboké stál barokní zámek, který na konci 17. století nahradil zámek renesanční. A ten zase nahradil původní tvrz, která v Českém Rudolci doložitelně stála už v roce 1353. Do novogotické podoby byl rudolecký zámek přestavěn po velkém požáru v roce 1860. Stačily dva roky (1860-61).

Dnešní smutná podoba zámku započala s koncem druhé světové války, kdy byl, poté, co jej opustili okupanti, několikrát vyrabován. Nejprve se přes něj přehnala Rudá armáda, pak Francouzi a Jugoslávci ze zajateckých táborů v okolí. Nakonec jej stát, kterému připadl, po roce 1948, kdy všechno začalo patřit všem, svěřil do správy státnímu statku.

V sedmdesátých letech 20. stoleté proběhl pokus o opravu. Na konci let osmdesátých převedl stát zámek na JZD Chýně. Po soudních tahanicích ho v roce 1998 dostal zpátky. O tři roky později Malou Hlubokou koupila obec, která ji za další tři roky prodala dál. V roce 2008 bylo vydáno stavební povolení na opravy a úpravy… dalších slov je asi škoda.

Kudy se k zámku v Českém Rudolci dostanete?

Zbědovaná památka stojí hned u silnice číslo 409, když přes Český Rudolec pojedete, nemůžete zámek minout. Pokud jste příznivci pěší turistiky, k zámku se dostanete i po červené turistické značce, kterou v těchto místech kopíruje i Graselova stezka.

P. S. Když už v Českém Rudolci budete, nezapomeňte se podívat k místnímu kostelu. Od zámku je přibližně 200 kroků a stojí před ním památné lípy, jejich stáří je odhadováno na 350 let. Dvě vypadají ještě obstojně, z prostřední už zůstává jen kmen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *