Pacova hora

Chýnovské vápno? Jeho kvalitu si pochvalovali stavitelé v blízkém i dalekém okolí už v první polovině 19. století, na jeho konci pak na Pacově hoře stály už čtyři velké pece na pálení vápna.

To přepravoval silniční parostroj anglické firmy Aveling & Porter na nádraží do Tábora, zpátky pak dopravovala uhlí pro provoz pecí. Denně se takto přepravilo až 15 t vápna, ale i tak byl jeden parostroj málo. S dalším vápnem muselo vypomáhat deset i více koňských potahů.

Rozmach stavebnictví a stále větší potřeba vápna stála za tím, že už v roce 1905 nahradila silniční lokomotivu lokomotiva skutečná. Z Pacovy hory byla k nádraží do Chýnova přivedena úzkolejka. Ta fungovala do poloviny šedesátých let.

Po první světové válce na Pacově hoře pracovalo přes 230 zaměstnanců, každý rok se vytěžilo na 17 000 tun vápna. Přitom to ještě nebyl vrchol chýnovské těžby vápence. Jeho sláva dál rostla, vápno se tady pálilo ještě v šedesátých letech. Pak těžbu vápna nahradila těžba kamene – ten se mlel do omítek i hnojiv. Naposledy se tu stroje rozběhly v roce 1998, kdy byl 270 clonový odstřel stěny zároveň odstřelem posledním.

Pak nastal „klid zbraní“ a slovo dostala příroda, v roce 2002 byla Pacova hora vyhlášena přírodní rezervací. Za sebe musím říct – konečně! Pacova hora je nádherné místo. Narazíte tady na 73 různých druhů minerálů, namátkou korund, spinel, magnetit, záhnědu, kalcit či granát. Záhněda o výšce 37 cm a váze 20 kg z Pacovy hory je ve sbírkách Národního muzea.

Na Pacově hoře potkáte i mnoha druhů bezobratlých i obratlovců a rostlin všech etáží. Na části dna bývalého lomu je jezírko, na horní hraně žijí a rostou obyvatelé sušších prostředí. Z ptáků v rezervaci hnízdí výr velký.

Jak se na Pacovu horu dostanete?

Nejsnáze autem. Dojeďte k Chýnovské jeskyni, dejte se (už pěšky) do kopce a Pacovu horu nemůžete minout. Zajímavější způsob? Zaparkujte v Chýnově u základní školy a vypravte se k Pacově hoře po značené naučné stezce. Ta vás zavede i k dalším pozoruhodným místům – třeba k viaduktu přes údolí Močítka.

Stěna na Pacově hoře je rozdělena do několika pater, to přeposlední vás bude lákat k tomu, abyste lom obešli kolem dokola. Nedělejte to. Tak dvě stě metrů zvládnete, pak už je to o zdraví.

Ještě dodám, že na jižním svahu Pacovy hory byl v selském lomu sedláka Jůzy objeven první vchod do dnes slavné a hojně navštěvované Chýnovské jeskyně. Ale to už je zase jiný příběh.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *