Čínský pavilon v zámeckém parku ve Vlašimi

O zámeckém parku ve Vlašimi se říká, že je jedním z největších přírodně-krajinářských parků v Evropě. Já si dovolím doplnit, že je zároveň jedním z nejkrásnějších. A to i dnes, když už většina původních staveb nestojí a samotný park z větší části obklopilo město.

Čínský pavilon je nejstarší dochovanou památkou svého druhu v Česku

Ať už vstoupíte do parku kteroukoli ze tří novogotických bran, garantuji vám, že dřív nebo později se vaše kroky stočí k malé mýtině uprostřed lesíku k Čínskému pavilonu. Ten jeho stavitelé zhotovili kolem roku 1780, jde tak o nejstarší dosud stojící čínský pavilon v tuzemsku. Kromě něj se v Česku dochoval už jen jediný další.

Čínský pavilon je stavba, kterou nepřehlédnete, ani kdybyste se hodně snažili. Má tvar osmiboké pagody, výrazné barvy, ozdobena je orientálními motivy, ze špičky střechy se na vás dívá drak.

V době, kdy byl postaven, se do pavilonu vcházelo po můstku z dřevěné věže, která stále vedle něj. Dnes vede do horní části pavilonu schodiště středem stavby – když je otevřeno, dá se po něm vystoupat na kruhový balkon.

Můj názor na Čínský pavilon? Kdysi reprezentativní stavba působí zblízka totiž dost ošuntěle a zanedbaně. Co je ale úplná karastrofa, jsou (snad) stovky srdíček a vyznání lásky vyrytých do omítky s nádhernými malbami. Vzhledem k tomu, že místní Čínský pavilon obnovili v letech 2006-2008 s finanční podporou Evropské unie, mi to přijde o to horší.

Jak se k Čínskému pavilonu dostanete?

V samotnému zámeckém parku prakticky odḱudoli – my zvolili poznávací okruh, který vám představí i další místní rarity. Například Starý hrad nebo mosty přes řeku Blanici, která parkem protéká.

A jak se dostanete k parku? Doporučuji zaparkovat na placeném parkovišti hned vedle vlašimské ParaZOO. Mimochodem, ta za návštěvu stojí taky.