Kamenný most přes Tismenický potok

Kamenný můstek přes Tismenický potok v Táboře toho viděl už hodně. Těžké povozy středověkých obchodníků, kteří tudy přepravovali své zboží ve stopách starých obchodních stezek (Vitorazské a Gmundské). Vztek husitského vojevůdce Jana Žižky, které nedaleko od něj nechal upálit desítky adamitů pro jejich volnost mravů a lásce k ne úplně správnému pohlaví.

Táhla po něm vojska mnohých armád, chodila přes něj procesí k nedalekému poutnímu kostelu v Klokotech. Svoje vidí i v současnosti, poblíž stojí vyhlášený táborský noční klub, rozumějte hambinec. Jestli funguje, nevím, ale třeba někdo přispěje komentářem.

Jednoobloukový kamenný most přes Tismenický potok byl postaven někdy v pozdním středověku, přesnější datace není známa. V letech 1970-75 prošel péčé města Tábora rekonstrukcí, zachovalým dojmem působí i dnes.

Mimochodem, pokud budete hledat most podle jména potoka, který překlenuje – Tismenický potok je téměř v celé své délce znám jako potok Košínský. Jako Tismenický je nazýván až poté, co opouští vodní nádrž Jordán. Jeho délka tak není nijak závratná, poté, co obteče táborské hradby ze severu a západu, se vlévá nedaleko Ctiborova mlýna du Lužnice.

Jak se k mostu přes Tismenický potok dostanete?

Žádná značená turistická cesta k němu nevede, přesto je snadné ho najít. Stojí prakticky vedle Ctiborova mlýna.