Jordánský vodopád

Město Tábor je pro turisty rájem. Najdete tady křivolaké uličky z dob husitů, nádherné středověké náměstí, parky, poutní kostel v Klokotech, dokonce tu mají i orloj. Co možná ale nevíte – v Táboře mají i vlastní vodopád.

Ten je v místě, kde z Jordánu, jenž je nejstarší přehradní nádrží v Česku, vytéká Košínský potok. Tedy Košínský – Košínským je do doby, než se z něj stane Jordán. Potok, který z nádrže vytéká, má jméno Tismenický.

Z výše řečeného je zřejmé, že Jordánský vodopád není dílem přírody, ale člověka. To mu ovšem nijak neubírá na přitažlivosti a majestátnosti. Voda z Jordánu postupně překoná výškový rozdíl 18 metrů, posledních několik metrů pak tvoří skutečný vodopád. Když je v Jordánu hodně vody, je na co se dívat.

Historie Jordánského vodopádu? Vznikl v roce 1693 na horním konci jordánské hráze, aby odváděl vodu při záplavách. Je tedy o celých 200 let mladší než samotný Jordán.

Kudy se k Jordánskému vodopádu dostanete?

Ač nemám rád, když někdo jede autem takříkajíc až „do kuchyně“, tady udělám výjimku. Jordánský vodopád je totiž v těsné blízkosti tenisových kurtů LTC Tábor 1903, před kterými se dá pohodlně zaparkovat. Můj tip? Vydejte se k vodopádu z táborského náměstí, třeba Holečkovými sady kolem hradeb.

Zabloudit nemůžete, vodopád je vidět už z dálky. A když není vidět, je většinou slyšet. Pokud je tedy dost vody.