Čertův kámen u Lodhéřova

Znáte Radouňské hory? Nejspíše ne. Neznal bych je ani já, kdybych nevěděl, že právě takhle říkají místní geologickému útvaru zvanému Klenovský masiv. Ten se táhne od Kardašovy Řečice přes Lodhéřov ke Kostelní Radouni a jeho nejvyšším vrcholem je… ano, správně, Čertův kámen.

Kdysi odtud byl určitě nádherný kruhový výhled, ve středověku byla na žulové skále dřevěná strážnice. Když se blížilo nebezpečí, obyvatelé (nejen) Lodhéřova právě odtud dostávali ohňová znamení.

Čertův kámen byl kdysi domovem… čerta

Dnes je 659 metrů vysoká hora porostlá lesem, výhled je minimální. I tady ale úřaduje kůrovec a pod vrcholem se objevují stále větší mýtiny. Směrem k západu je tak za dobrého počasí vidět vrcholky Píseckých hor a chladicí věže jaderné elektrárny Temelín.

Na vrcholu Čertova kamene stála ještě po druhé světové válce zeměměřičská věž, která sloužila i jako rozhledna. Dnes je tu místo ní trigonometrický bod a kousek od něj schránka s vrcholovou knihou.

Místo je spojené s legendou o čertovi, který žil na místní skále a chtěl vyhnat nového faráře z Lodhéřova. Když postavíš ty dřív kostel než já rozbořím skály na kopci, odejdu. Když to nedokážeš, odejdeš ty.

Balvany, které potkáte cestou nahoru poházené po lese, tu prý zbyly právě po čertově snaze skálu rozbít. Stejně jako otisk kopyta, kterým čert po své prohře vztekle do zbytku skály kopl. Vidět je dodnes těsně pod vrcholem.

Kudy se na Čertův kámen dostanete?

Nejkratší cesta vede z Lodhéřova. Zaparkujte na malém plácku v místě, kde obec protíná zelená turistická značka a vydejte se po této značce směrem na Kostelní Radouň. Cesta vede nejdříve mezi poli do mírného kopce. Jděte pomalu, nespěchejte, příroda je tu nádherná, rozhledy velkolepé.

Po přibližně kilometru vás dovede k lesu, kde po dalších cca 100 metrech narazíte na odbočku. Minout ji nemůžete, je tady jedna z tabulí naučné stezky stejného jména (Čertův kámen). Vydejte se vzhůru do kopce, nahoře budete za chviličku.

Ještě malé upozornění. Zaparkujte opravdu u křížení turistické značky s hlavní silnicí vedoucí obcí. Lodhéřov je nejdelší obcí Jindřichohradecka a druhou nejdelší obcí v Česku – pokud zastavíte třeba na jeho horním či dolním konci, dost se projdete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *